Eq Nedir ? Nasıl Kullanılır ? Bir Müzisyen Olarak Neden Öğrenmeliyim ?
Bir Müzisyen Olarak Neden Öğrenmeliyim ?
Salt ”Müzik Prodüksiyon” içinde düşünme, eq kullanımı günümüz müzisyenleri için heryerde olmazsa olmazdır ! Memleketimin harika (!) akustik düzenlemeye sahip, kaliteli (-_-) konser alanlarında hayat kurtarır. Dinleyiciyi beyin felci geçirmekten korur, kulağın da çınlamaz suçsuz yere. Rezil ortamlarda bile, dinlenilir ton almayı başarırsın.
Daha da önemlisi Eq düzgün kullanırsan haddini de bilmeye başlarsın, (yanlış anlama hemen, okumaya devam) ki bu cidden önemli. Düşün, gitarın bas frekansları uygunca traşlanmamış halde ve bambam bas gitarı bastırıyor, sinirli basçın sana bakıyor, davul ise bası duyamıyor, kötü duyulan müzik yüzünden atmosfere girememiş dinleyici ise sizi dinlemiyor ve telefonlarına dalmış zaman harcıyor.. Tek bir enstrümanın iyi tonlanmaması nelere mal oldu. Ufak bir hata demi. Had kelimesi durmamız gereken sınırları içerir. Had bilmek, kendini bilmektir.
Eq (ekolayzer) Nedir, Frekans Spektrumu Ne ki ?
Eq, frekanslarla oynamamıza izin veren oyuncaktır. Ama düzgün oynamazsan yara bere yapan oyuncaklardan. Bu sebeple konuyu biraz açalım.
İnsanlar, ses frekanslarını kabaca 20 ila 20 000 Hz arasında duyabilir. Yani insan kulağı tarafından algılanan herhangi bir ses, bu frekans spektrumunda (20-20000hz) bir yere oturmaktadır. Bu sebeple, sesle ilgili uğraşlarda bu sınırlar içinde çalışmaktayız.
EQ (Equalization), frekans spektrumundaki belirli bir frekansın (veya frekans aralığının) zayıflatılması veya güçlendirilmesidir. Ekolayzer, bu spektrumu bölümlere ayırır (ki bu bölümlere ”bant” denir). Böylece belirli frekansları güçlendirip, azaltabiliriz.
Frekans spektrumu genel bölümleri şu şekildedir;
Bas(bass) Orta(mid) Tiz(high), frekans spektrumunda düşündüğünüz zaman anlam kazandığını farkedeceksiniz. Frekanslar bu konunun yapıtaşı, ekolayzere hakim olmak adına frekansları birazcık anlamamız lazım:
Temel Frekanslar
Sesler (enstrüman, doğal sesler, insan sesi, vb.) nadiren saftır! (Tabi pc destekli yaratılmış sesler dışında). Seslere tanınabilir tını verenler, temel frekanslarının ve harmoniklerinin bir karışımıdır.
Yani TEMEL FREKANSLAR+HARMONİK FREKANSLAR = DUYDUĞUMUZ SES.
Sanıyorum buraya kadar kaptın, gerisi daha kolay.
Temel frekans, bir sesin ‘nota’ olarak duyulan ana frekansıdır. En gürültülü, en baskın olanıdır !
Harmonik frekanslar ise Sese karakter katan ekstra frekanslardır.
Temel ile Harmonikleri ayrı ayrı notalar olarak duymuyoruz, hepsini toplam bir ses olarak duyuyoruz. Bu demektir ki bütün doğal sesler, kendi Temel bölgeleri dışına taşıyor! Ve birbirlerinin alanlarına giriyorlar! Düzeni sağlamak adına onlara hadlerini bildirmemiz gerekiyor ! İşte EQ dediğimiz araç, bu işi yapmamızı sağlıyor.
Problemi tam manasıyla anladığımıza göre, çözüme geçebiliriz.
Not: Sayfa sonunda bulacağınız ”Frekans Tablosunu” lütfen edinin, bu bilgiler ile çok işinize yarayacaktır.
Eq Nasıl Kullanılır ?
Şunu bilmekte fayda var, EQ kullanımı yeni frekanslar yaratmaz. Varolan frekansları ya azaltır ya da yükseltirsiniz. Ham maddeniz, yani sesinizin mevcut frekansları üzerinde + – yapar.
Eq 2 temel kullanım amacı vardır:
1-) Dengeleyici Düzeltici olarak kullanım: Bazı frekansları keserek veya artırarak, ses tonunu ve karakterini şekillendirirsiniz. Ortamdaki bütün sesleri(enstruman, vokal vb), tek tek Temel Frekanslarına‘ kısıtlayıp, farklı kaynaklara ait seslerin birarada temiz duyulmasını sağlayabilirsiniz! Böylece sesler arasında bir uyum oluşur, rahat rahat ahenkle hareket eder ses frekansları. Ayrıca, dip gürültüsü, hiss gibi istenmeyen sesleri engelleme, ses netleştirme gibi daha pek fazla işlevi vardır.
2-) Yaratıcı Kullanım:
– Mesafe hissi oluşturma ( yakın veya uzaktaki öğeler)
– Daha ince veya kalın bir ses haline sokma
– Telefonda konuşma sesini simüle etme gibi (Bu arada, ”EQ”, telefon görüşmelerindeki ses alışverişini dengelemek adına için icat edilmiş tee 100 sene önce.)
Ayrıca diğer bildiğim işlevlerini de, eq türlerini size anlatırken açıklayacağım.
Eq hakkında kısaca bahsetmeye çalıştım, lütfen soru, farklı görüş, ekstra bilgi adına yorum kısmını kullanın. Sizler de bilgilerinizi paylaşın ki hiç bilmediğimiz birşeyler öğrenme şansımız doğsun. Ses ve Müzik işlerimizi incelemek için tıkla